Learning Resources

  1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Tutorial
  4. LARM.FM Tutorials
  5. LARM.fm, tutorial 3: Sådan organiserer du filer i larm.fm
  1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Tutorial
  4. LARM.fm, tutorial 3: Sådan organiserer du filer i larm.fm

LARM.fm, Tutorial 3: Sådan organiserer du filer i larm.fm

I denne tutorial kan du lære hvordan man arbejder med projekter i larm.fm.

Projekter er en mulighed for at organisere dine fund i larm.fm. Et projekt er en slags mappe med undermapper, der er knyttet til din brugerprofil. Hver gang du logger dig på larm.fm vil du kunne se dine projekter i det nederste venstre hjørne.

For at få god plads til at arbejde med projekter, folder jeg søgeafgrænsningen på kanal sammen. Det gøres ved at trykke en gang på den lille trekant. På lignende vis kan projektdelen også foldes ud og ind.

Jeg skal i gang med et projekt om besættelsestiden i Danmark. Larm.fm indeholder en del radio fra besættelsestiden både fra Statsradiofonien, som DR hed dengang, og udsendelser på Dansk fra BBC. Derudover er der selvfølgelig radioavismanuskripter og programoversigter fra besættelsesperioden – og masser af senere tilbageskuende udsendelser om perioden.

For at oprette et projekt klikker man på plusset ud for projekter… og skriver navnet på projektet i tekstfeltet. Jeg kalder projektet for ”Besættelsestiden”.

Nu er projektet oprettet. Jeg klikker på hjulet, og kommer ind i en redigeringsmenu. Her kan jeg tilføje andre medlemmer til projektet. Det skal være folk, der allerede er oprettet som brugere af larm.fm. Jeg søger efter mine to kolleger, som jeg vil dele projektet med… og tilføjer dem. [Iben og Janne]

Hvis jeg senere hen får brug for at fjerne dem fra projektet igen, kan jeg gøre det ved at trykke på minusset. Her kan jeg også fjerne mig selv, og dermed overlade projektet fx til en gruppe studerende, ved at klikke på den røde knap ”forlad projekt”, men det har jeg ikke brug for nu.

Projektet ”Besættelsestiden” dukker nu op i projektmenuen, næste gang mine to kolleger logger på larm.fm. Jeg kan også ændre navnet på et projekt, og slette det. Bemærk at hvis jeg slettet projektet, kan hverken jeg eller mine kolleger finde det igen.

Før jeg kan tilføje filer til projektet, skal der oprettes mapper. Det man ved at trykke på plusset og navngive mappen. Til at starte med opretter jeg mapper for besættelsesdagen og for frihedsdagen.

Nu kan der tilføjes filer til mappen. For at finde ud af, hvad der findes af kilder fra d. 9 april 1940 bruger jeg ”indstil tid”-funktionen til at zoome ind. Jeg vælger 1940’erne, så 1940, så april og endelig d. 9. Her er 13 resultater: programoversigter, radioavismanuskripter og radioprogrammer både fra den danske Statsradiofoni, norsk radio og BBC.

Jeg vil gerne gemme programoversigten med håndskrevne rettelser [næstnederst] og det udsendte opråb [lige over] i min mappe, så jeg griber fat i filen ved at markere den og holde højreknappen nede, mens jeg fører filen hen til mappen og slipper, mens den lyser gult. Som en bekræftelse på, at jeg har lagt noget i mappen, er teksten efterfølgende rød i et kort øjeblik.

Nu kan jeg gå ind i mappen og se de to filer, jeg har lagt derover. Jeg har ikke fjernet filerne eller på nogen måde gjort det mere vanskeligt for andre brugere at finde dem. Jeg har bare oprettet en genvej der gør det lettere for mig og mine kolleger at finde de relevante filer.

Hvis man ønsker at fjerne filerne fra mappen igen, klikket man på det røde kryds. Filerne forsvinder selvfølgelig ikke fra larm.fm, men kun fra min mappe.

Nu kan jeg lave en tilsvarende søgning på frihedsdagen d. 4. Maj 1945.

Det er vigtigt først at fjerne markeringen af mappen, sådan at jeg søger i hele larm og ikke bare i min egen mappe.

Jeg afgrænser min søgning til 1940’erne, 1945, maj og d. 4, og får 18 resultater.

Her er jeg særlig interesseret i radioprogrammet ”Aktuel Ugerevu” [5. Nederst], et nazivenligt radioprogram, der blev sendt på Statsradiofonien om formiddagen på befrielsesdagen, og så BBC’s udsendelse med det berømte frihedsbudskab [lige ovenover].

Jeg trækker de to filer over i mappen. Det er en god ide at trække filen hen over resultatlisten og ikke hen over eventuelle andre projekter, for så risikerer man, at folde alle projekterne ud.

Filerne er nu let tilgængelige i projektet for mig og mine kolleger.

Det var en introduktion til projekter i larm.fm. For de, der er interesseret i at høre hvordan man kan arbejde med søgninger og tilføje metadata til filer i larm.fm, findes der også tutorials om det.

Article Attachments

Related Articles