Inspiration

LARM.fm in practice: A use case with Silke Holmqvist, PhD student, AU

This article is in Danish. An English translation is available here.  

Dét, som LARM.fm-platformen tilbyder, finder man bare ikke andre steder

Silke Holmqvist, ph.d.-studerende ved Afdeling for Historie og Klassiske Studier ved Aarhus Universitet, er ved at lægge sidste hånd på sit ph.d.-projekt om forestillinger om gæstearbejdernes følelsesliv på fjernsyn fra 1960’erne til 1980’erne. I løbet af projektet har LARM.fm givet hende mulighed for at kortlægge metadata for en af projektets bærende kildegrupper, tv-programmer.

Silke Holmqvists ph.d.-projekt handler om forestillinger om gæstearbejderes følelsesliv, sådan som det vises og fortolkes gennem billeder, som cirkulerer i det offentlige rum – fx gennem medier – fra 1960’erne til 1980’erne.

”Især ’tyrken’, som han blev kaldt dengang i starten af 1970’erne, blev for eksempel fremstillet som dydig, hårdarbejdende og loyal. I starten af 1970’erne handler stereotypen om at han drikker ikke, går tidligt i seng og sparer på pengene til familien. I samtiden er danskerne begyndt at købe fjernsyn, skifte tapetet ud, købe nye gardiner og designersofaer til deres parcelhuse. Der opstår en idealisering af og forestilling om den dedikerede, sparsomme og beundringsværdige brune mand, der ankommer på togstationen for at dedikere en periode af sit liv til arbejde langt væk fra sin familie. Sidenhen i slut 70’erne og 1980’erne ser vi problematiseringen af gæstearbejdere i Danmark. Nu så man ham på fjernsyn for eksempel i sociale boligbyggerier. Han blev vist som uarbejdsom, patriarkalsk og på overførselsindkomst. Men altså det handler om den samme mand, og i hele perioden har alle mulige gæstearbejdere jo været lige så forskellige fra hinanden, som etniske danskere er,” forklarer Silke Holmqvist.

Overblik | Ph.d.-projekt, Silke Holmqvist

PROJEKTTITEL

Inventing an immigrant – An emotional geography of guest worker images in Denmark c. 1960-1989

 FORSKNINGSSPØRGSMÅL

Uddrag for projektet: “I ask how media, including mass media but also the urban environment as a medium in itself, influenced the changing contours of the figure of the guest worker. The research design pays attention to the interaction between the emotional repertoires associated with or identified by visible minority workers and the urban places (material and fictional geographies) in which the guest worker was installed”.

TEORETISK GRUNDLAG

  • Kulturhistorie
  • Indvandrings- og minoritetsforskning
  • Følelsesgeografi

EMPIRISK GRUNDLAG (et udpluk)

  • Fjernsyn, radio og trykpresse om periodens indvandring
  • Erindringsindsamlinger fra gæstearbejdere
  • Tyrkisk/dansk litteratur, selvbiografier af gæstearbejdere

Hvad har du brugt LARM.fm til?

”Jeg startede mit ph.d.-forløb med at sidde og bladre alle fjernsynsprogramoversigter igennem fra tre årtier nede på Det Kgl. Bibliotek. Dengang kendte jeg ikke til LARM.fm’s digitalisering af programoversigterne – og det kunne have været fedt at kunne søge digitalt i stedet for at bladre,” fortæller Silke.

Silke har brugt LARM.fm til at tjekke programoversigter – dels de programmer, hun selv allerede havde fundet i de trykte programoversigter hos Det Kgl. Bibliotek, dels de DR-programmer, hun fik adgang til. Med LARM.fm har hun haft mulighed for at dobbelttjekke metadata på programmerne – data om, hvornår de er blevet sendt, har det været i primetime, hvornår er de blevet genudsendt, hvordan bliver programmerne beskrevet, osv.

Silke Holmqvist fortæller, at hun også har brugt LARM.fm i sin undervisning, hvor hun har opfordret sine studerende til at bruge det, fordi det er et oplagt sted at hente kildemateriale.

”Medier i det hele taget, både radio og TV, er så underprioriterede som historiske kilder, men de er så centrale for vores moderne tid. I et historisk perspektiv ved vi så lidt om, hvad der egentlig er foregået i primetime. Danskerne sad og sugede 1 time og nogle og tyve minutter til sig i gennemsnit hver dag i en tyveårig periode, men vi ved ikke særlig meget om hvad de kiggede på. Og det kan LARM.fm være med til at give et rigtig godt indblik i,” forklarer Silke.

Sådan har Silke brugt LARM.fm – et eksempel

”Jeg vidste, hvilke årtier jeg gerne ville lede i. Jeg har afgrænset dem med 5 års intervaller for at være sikker på, at jeg ikke fik uoverskueligt mange resultater. Så har jeg oprettet mine egne projekter, hvor jeg først har søgt på gæstearbejder, fremmedarbejder, arbejdsindvandring, tyrker, pakistaner, jugoslaver osv. Så har jeg lavet de samme søgninger på tværs af årtier.

I det store billede vidste jeg godt, hvad der skulle ligge der fra de fysiske programoversigter fra Det Kgl. Bibliotek, men nogle gange blev jeg overrasket over, at der lå et program, jeg ikke kendte til, eller en radioudsendelse, jeg kunne høre. Jeg er blevet positivt overrasket over, hvor mange radioprogrammer jeg har kunnet tilgå.”

Tre fordele ved LARM.fm

Brugbare funktioner

Opret egne projekter, annotere, hop frem i lyden med 10 sek. fungerer rigtig godt.

Intuitiv brugerflade

Platformen er nem at tilgå og hurtigt at komme i gang med og har et brugervenligt interface.

Godt sted at finde historisk kildemateriale

Radio og TV er underprioriteret som kilder, men er centrale for den moderne periode

Det er virkelig sjældent, at man ikke finder noget i en LARM.fm-søgning, der er perspektiverende i forhold til ens arbejde

Ifølge Silke Holmqvist er LARM.fm et oplagt sted at hente kildemateriale, for kolleager og studerende, fordi det har meget at byde på:

”Jeg kan sagtens anbefale LARM.fm til andre, og jeg gør det hele tiden. Hvis en kollega sidder med et specifikt historisk emne, så er det virkelig sjældent, at man ikke finder noget i en LARM.fm-søgning – et radioprogram, der er perspektiverende i forhold til det, man arbejder med. LARM.fm er et rigtig godt sted at orientere sig bredt – om alt muligt, der er sket i vores fortid.”

Silke ser frem til at skrive sin afhandling færdig og forsvare den. Håbet er at få lov til at arbejdere videre med fjernsynsmediet og minoritetstematikken i en postdoc-stilling.

”Jeg vil blive ved med at have brug for, at LARM.fm-platformen er tilgængelig, for det, den har, kan man bare ikke finde andre steder,” slutter Silke.

Bag forskeren

Silke Holmqvist er ph.d.-studerende ved Historie og Klassiske Studier på Aarhus Universitet. Hun har en BA i idehistorie og en MA i kulturhistorie fra Aarhus Universitet.

Hendes forskningsinteresser omfatter moderne historie, visuel historie, kulturhistorie, minoritetsstudier og følelsesgeografi.

Menu